Lekki, zdrowy i pyszny łosoś norweski zapiekany w piekarniku z cytrynami.
PRZEPIS
Składniki:
- 2 filety z łososia norweskiego ze skórą (ok. 1 kg)
- 2–3 nieobrane cytryny
- 5 łyżek posiekanych ziół (natka pietruszki, szczypiorek, bazylia, trochę estragonu)
- sól morska
- nić kuchenna do związania
- oliwa do posmarowania
- folia aluminiowa
Przygotowanie:
- Filety opłukać, osuszyć.
- Cytryny wyszorować szczoteczką w gorącej wodzie, zetrzeć skórkę, pokroić w cienkie plasterki.
- Zioła wymieszać z łyżką soli morskiej.
- Filet łososia położyć skórą do dołu, natrzeć ziołami z solą, obłożyć plastrami cytryny. Drugi filet natrzeć ziołami z solą, przykryć nim przygotowany pierwszy filet, związać nicią bawełnianą.
- Płat folii aluminiowej posmarować oliwą, szczelnie zawinąć łososia
- . Włożyć do zimnego piekarnika nastawionego na temp. 175˚C, piec godzinę.
SMACZNEGO